Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zařiď si bezva štěstí

1. Jsem hrdá na to, co všechno jsem dokázala. ano - ne
2. Jako malá jsem často dělala to, co mě bavilo. ano - ne
3. Čas trávím tak, abych pomáhala a dělala radost druhým. ano - ne
4. Mám veselou povahu. ano - ne
5. Ráno se těším na nový den (ok, poté co podesáté zamáčknu toho zatracenýho budíka). ano - ne
6. Dovedu si užívat samoty. ano - ne
7. Vážím si každodenních maličkostí (napovídání při zkoušení, přátelského dohazování telefonních čísel i opakování seriálu Beverly Hills 90210:-)). ano - ne
8. Nemám strach z budoucnosti. ano - ne
9. Jsem spokojená se svým tělem. ano - ne
10. Ve skrytu duše věřím, že se mé sny splní. ano - ne

Většina ano: Blahopřejeme! Už teď je tvůj život se štěstím v perfektní rovnováze. Zkus si některé z dalších tipů, aby tvá ,šťastná hladinka" ještě o kousíček (či o dva:-)) stoupla.
Většina ne: Právě nastal čas, abys trávila více času tím, co máš opravdu ráda. Zkoukni malý ,recept na štěstí" a to bychom se na to podívali, aby to nezafungovalo:-)!

ZMAPUJ SI ŽIVOT
Narýsuj si své tajné sny i ,veřejné" touhy do životní mapky. Vezmi papír a barevné pastelky a zkus si tenhle trik.
1. Vzpomeň si na nějaký úžasný moment z minulosti. (Možná západ slunce poslední den na pláži nebo aplaus po školním představení.) Mysli na ten pocit.
2. Napiš ,Můj perfektní život" na papír a zakroužkuj.
3. Kolem kruhu nakresli paprsky a k nim připiš elementy svého ideálního života - jak by sis ho představovala (třeba dostat se na vysokou, udělat si ,řidičák"...).
4. Ke každému paprsku a elementu teď dopiš pocity, které bys měla při dosažení jednotlivých cílů (vysoká škola ti dá prestiž, jako řidička budeš nezávislá...).
5. Podtrhni nebo jinak označ podobné nápady a s nimi spojené pocity stejnou barvou. Dominantní barvičky by sis měla všimnout a nejvíce se na ni zaměřit. Pocity, které z ní vyplývají, jsou pro tebe obzvlášť důležité. A cesta k nim určitě není nemožná.

NAPLÁNUJ SVÉ ŠTĚSTÍ
Víš, že dokážeš stvořit vlastní štěstí? Nevěříš? Vezmi další papír a nadepiš ho: ,Deset věcí, které bych v životě nejradši udělala."

Popiš celý list číslo od čísla svými přáními a plány. A může to být opravdu cokoliv - od práce novinářky, vyznání citů vysněnému klukovi až po naučení se jízdě na koni...

Zeptej se sama sebe, co děláš proto, aby se tvoje sny staly skutečností. Napadá tě slovo o třech písmenech? Nevadí. Stačí, když se malými krůčky začneš sunout k realitě.Tvoje láska ke koním? Zjisti, kde se pořádají lekce, sbírej fotky, ať nezapomeneš na svůj sen, naťukni rodiče...

NEBUĎ NEGATIVISTKA!
Často se přistihneš, že všechno vidíš skrz černé brýle? Tak třeba nedělní oběd s rodinou popíšeš jako ,utrpení, které musím strávit s našima", nápadně oblečené holce věnuješ nálepku ,děvka" a všem klukům v tvém zorném poli pro změnu ,kreténi"? Pozor! Právě se u tebe objevují první příznaky obrovské nespokojenosti se sebou (a potažmo s celým světem). Stejný efekt má i neustálé ,remcání" lidí kolem tebe, které je (bohužel) nakažlivé:-(.

Samotné slovo ,musím" tě dostává do zbytečného tlaku. Jednoduše ho změň na ,ráda bych" nebo ,chtěla bych" a hned se budeš cítit pozitivněji. Pokus se obklopit pohodovými, bezproblémovými lidmi, kteří nevidí svět jako černou díru ve vesmíru. Není to tak těžké...

Poslední záchrana, když se cítíš pod psa? Úsměv! Už jsi někdy viděla vysmátého člověka s blbou náladou?