Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyzraj na svou sokyni!

v lásce
čím tě štve:
Dělá oči na kluka z vedlejší třídy, který se ti strašně líbí. Když ses s ním minulý týden dala na chodbě do řeči, okamžitě kolem vás začala kroužit a házet po něm úsměvy. Vrchol všeho byl, když tě před ním zkusila ztrapnit pěkně jedovatou narážkou! Tohle si přece nenecháš jen tak líbit.
Jak vyhraješ: Hlavně si nenech srazit sebevědomí. Vykašli se na intriky, které by ji vyřadily ze hry. Nejde přece o to, abys ji znemožnila, ale abys ulovila toho krasavce:-). Že si něco takového nemůžeš pojistit? Ale jo, jde to!
Vhodná taktika: Ignoruj ji a zaměř se jen na sebe. Zkus se zdokonalit v něčem, čím bys ho mohla upoutat. Rád hraje fotbal? Začni v televizi sledovat zápasy a při nejbližší příležitosti se blýskni znalostmi výsledků. Nebo třeba zjisti, jaká ho baví muzika, naposlouchej cédéčka a pohodově si s ním pokecej o hudbě. Zkus se s ním zkrátka skamarádit. Jakmile tě líp pozná a zjistí, že jsi fajn holka, se kterou se cítí uvolněně, okamžitě mu budeš mnohem bližší:-). A rada na závěr: jestli tě před ním zase zkusí ztrapnit, spolkni nadávky, potlač vztek a zasměj se tomu. Dáš tím najevo, že jsi sebevědomá - a kluci milují sebejisté holky.

ve škole
čím tě štve: Tváří se jako ředitelka zeměkoule, která ví všechno nejlíp a ostatní ji musí poslouchat. Zesměšňuje tě a zkouší tě rozhodit - a to všechno jenom proto, aby se sama cítila důležitá.
Jak vyhraješ: Panovačné holky, které se snaží ostatní ovládat, mají samy nízké sebevědomí. Je dost pravděpodobné, že si na tobě hojí nějaké komplexy. Tím, že se do tebe naváží, vlastně dává najevo, že z tebe má strach a vidí v tobě konkurenci. Nejspíš ti něco závidí (kámošky, vzhled, inteligenci, úspěch u kluků). Hlavně se nenech vyvést z míry! Pokud po nějaké její hnusné narážce zrudneš vzteky nebo se dokonce rozbrečíš, uděláš jí radost.
Vhodná taktika: Nejspíš tušíš, co ti dotyčná závidí. Tak ji naštvi a buď v tom ještě lepší! Ujasni si, co je tvoje největší přednost (jsi inteligentní a snadno se učíš; umíš se skvěle nalíčit a upravit si vlasy; dokážeš nevšedně a přitom vkusně kombinovat oblečení), a snaž se ji ještě víc rozvinout. Dělej cokoli, v čem jsi dobrá: začni psát články pro školní časopis, uspořádej ve škole módní přehlídku, přines do třídy svoje umělecké fotografie, zorganizuj pro spolužáky pořádný mejdan. Když uvidí, že jsi čím dál sebejistější a nic si z ní neděláš, třeba se do tebe přestane navážet. Může se dokonce stát, že se najednou začne chtít kamarádit! Každopádně se sama budeš cítit skvěle a budeš mít radost z toho, co děláš.

v partě
čím tě štve:
Snaží se ti přebrat nejlepší kámošku anebo se vetřela do party a chce v ní za každou cenu být středem pozornosti.
Jak vyhraješ: Je jasné, že těžko snášíš, když si někdo cizí dělá nároky na tvé nejbližší kámoše. Žádný strach, že tě odstrčí na vedlejší kolej. Jednoduše to nedovolíš.
Vhodná taktika: Za žádnou cenu dobrovolně nevyklízej pozici! Jestli se sokyně vtírá tvé nejlepší kámošce a snaží se ji přetáhnout na svou stranu, snaž se svoje přátelství co nejvíc zpevnit. Pamatuj si, že ona je ve hře nová. Tvou výhodou jsou společné zážitky s kámoškou. Tak ať jich je co nejvíc! Jeďte spolu na víkend na Šumavu; vyrazte na koncert nebo na pořádnou pařbu; až rodiče zmizí na chalupu, pozvi ji večer k vám, usmažte si palačinky a dívejte se na video. Když budeš o svoje přátelství pečovat, vetřelkyně jsou bez šance:-).

v oddíle
čím tě štve: Chodíte spolu na volejbal, na kurz malování nebo třeba na gymnastiku. Obě jste dobré, jenže jí to nestačí. Potřebuje dokázat, že je lepší než ty. A používá k tomu taktiky, které nejsou zrovna fér (ukradne ti nápad na výkres, přede všemi na tebe svaluje vinu za prohraný zápas).
Jak vyhraješ: Asi nemá smysl, abys na ni šla žalovat trenérovi nebo vedoucímu kroužku. Pokud nemáš přímý důkaz, že ti škodí právě ona, těžko to budeš dokazovat. Navíc by ti dotčená sokyně mohla přišít pověst práskačky a žalobnice. Jestli si jsi jistá, že na tebe vymýšlí podrazy, budeš si s ní muset na rovinu promluvit.
Vhodná taktika: Uhoď na ni, až spolu budete někde samy - třeba v šatně nebo v umývárně. Pověz, že moc dobře víš, co ti provádí. Pak se zeptej, proč to dělá. Abys vypadala sebejistě, dívej se jí do očí, stůj vzpřímeně a drž bradu nahoru. Může si začít hrát na neviňátko a tvrdit, že vůbec neví, o čem mluvíš. Nebo naopak začne být pěkně jedovatá a vrhne se do protiútoku.V každém případě na ni ale nekřič - když budeš mluvit klidně, ale pevně, budeš budit větší respekt a zachováš si klidnou hlavu, což je v hádce vždycky dobré mít. Pověz jí, že na ni nechceš donášet, ale jestli ti dál bude provádět naschvály, už si to nenecháš pro sebe. Prohlas něco ve smyslu "Už to víckrát nedělej" a sebejistě odkráčej. Je velká šance, že tvoje sokyně zařadí zpátečku. Každopádně dáš najevo, že jsi silná a zasloužíš si respekt.